Település bemutatása

Sajóivánka, ez a mindig napos kis település Borsod-Abaúj Zemplén megyében, Kazincbarcikától 5 km-re egy kis domb lábánál fekszik. Községünk bája az őt körül ölelő tájban rejlik, hiszen festői szépségű erdőséggel, szántó területekkel, szőlős kertekkel várja az ide látogatókat. Fiatalos kicsiny falunk nagy szeretettel fogadja azokat, akik szeretnének a város zajától kicsit elvonulni, és egy nyugodt, kedves helyen feltöltődni.

Programjainkkal, és rendezvényeinkkel rendszeresen igyekszünk településünk közösségi és kulturális életét felpezsdíteni, értékesebbé tenni. Ezek közül néhány mára már hagyománnyá vált. Az itt működő könyvtár, gyakran ad otthont különböző témájú játszóházaknak, foglalkozásoknak melyeken a gyerekek könnyedén tanulhatnak, fejleszthetik kreativitásukat. A községünkben több évtizede működő óvodában nagy hangsúlyt fektetnek a környezeti nevelésen alapuló személyiségfejlesztésre és hagyományőrzésre.

A természetjárókat a Várhegyre vezető túra útvonal állítja kihívás elé, majd jutalmazza őket lélegzetelállító kilátással a Sajó völgyére. A gyönyörű táj mellett említést érdemel még a 19. sz-ban épült református templom, és az igazán hangulatos, pincesor, ahol fehérre meszelt falú borházak rejtik a helyiek borát, és ahonnan csodálatos kilátás nyílik az alant elterülő völgyre.